Υπηρεσίες και Προγράμματα

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και Ενσωμάτωσης Προσφύγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει μεταφερθεί σε νέο οίκημα στην οδό Καποδιστρίου 2 στην περιοχή των Εξαρχείων από την 1η Απριλίου 2017. Κύριο έργο του κέντρου αποτελεί η παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον νεοαφιχθέντα προσφυγικό πληθυσμό, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και να ενσωματωθεί ομαλά στην ελληνική πραγματικότητα. Οι δράσεις του προγράμματος υποστηρίζονται από το Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό ως εταίρο της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης που υλοποιεί ο Ε.Ε.Σ. σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία ΕΣ/ΕΗ με χρηματοδότηση του DG ECHO/European Civil Protection and Humanitarian Aid Operation του ECHO.

Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα που πρόκειται να λειτουργήσουν είναι οι εξής:

  • Παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα, τις νομικές διαδικασίες και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε πρόσφυγες μέσω πρόσβασης στο διαδίκτυο και έντυπων εγγράφων μεταφρασμένων σε διάφορες γλώσσες.
  • Χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για ενήλικες και παιδιά, με σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, καθώς και την ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων για την ανατροφή του παιδιού.
  • Γραφείο παροχής υπηρεσιών και συμβουλών για πρόσφυγες, που θα εστιάζει στην ενημέρωση και καθοδήγηση των προσφύγων σχετικά με νομικά ζητήματα.
  • Κοινωνική Υπηρεσία, με στόχο την παροχή κατευθύνσεων σε ωφελούμενους για την διευθέτηση των αιτημάτων στέγασης, υλικής υποστήριξης και ιατρικών ζητημάτων.
  • Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης, που εστιάζει στην ατομική, οικογενειακή ή ομαδική υποστήριξη προσφύγων.
  • Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης προσφύγων στη μητρική γλώσσα των καλούντων, με σκοπό την παροχή πληροφοριών στον προσφυγικό πληθυσμό αναφορικά με τα δικαιώματα, καθώς και τις υπηρεσίες που προβλέπονται για τους ίδιους.
  • Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, με σκοπό την εξασφάλιση της κατανόησης και της επικοινωνίας στις δύο βασικές γλώσσες που ομιλούνται στην Ελλάδα.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσφύγων που παρακολουθούν κάποιο Δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Αρέσει σε %d bloggers: